Ruszył Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia tradycyjnych potraw, produktów i napojów z regionu można przesyłać do 31 marca. Jest o co walczyć. Na laureatów czekają nagrody o wartości 40 tys. zł.

Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi. Wśród nich są m.in. fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, jabłka grójeckie, papryka przytycka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, piwo kozicowe czy ser kozi twarogowy z Cegłowa.

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Kuchnia regionalna jest także głównym tematem Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia można nadsyłać w dwóch kategoriach:

  • „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Zgłoszenia należy przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail fotografiakulinarna@mazovia.pl lub za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP do 31 marca 2025 r.

Regulamin, formularz i szczegółowe informacje dostępne są na stronie mazovia.pl i pod numerem tel. 22 59 79 140.

fot. Grażyna Gregorczyk (laureatka 1 miejsca - kat. Lista produktów tradycyjnych - produkty przetworzone "ciastko WZ")